In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ –Α.Σ.Κ.

www.ask-epiea.gr

 

ΕΚΛΟΓΕΣ 19, 20, 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

 

             Συνάδελφοι/ισσες,

 

            Τα τελευταία χρόνια είμαστε μάρτυρες της πιο άγριας επίθεσης σε δικαιώματα και κατακτήσεις χρόνων. Μας επιβάλουν έναν ανελέητο εργασιακό Μεσαίωνα. Αυτή την κατάσταση μπορούμε και πρέπει να την ανατρέψουμε.

            Στην παρούσα συγκυρία δεν μπορεί κανείς να είναι απών. Χωρίς διεκδίκηση, δεν υπάρχουν λύσεις. Χωρίς συμμετοχή δεν υπάρχει ανατροπή.

            Στον δικό μας κλάδο, η υψηλή ανεργία, η ανασφάλεια, η αποδιάρθρωση του συστήματος εργασιακών σχέσεων, οι πολιτικές μείωσης του κόστους εργασίας που προωθούν οι εργοδότες, κάτω από την καθοδήγηση της Τρόικας και των τοποτηρητών της, επιβάλλουν ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΠΟΤΕ δυναμική συνδικαλιστική παρουσία, για να μπορέσουμε ενωμένοι να ανατρέψουμε την εργασιακή ζούγκλα.

            Η ταχύτητα των αντεργατικών εξελίξεων, κάνουν απολύτως αναγκαία τη στήριξη της Α.Σ.Κ. Ανανεωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης, ώστε με μεγάλη πλειοψηφία να μπορέσει να ανοίξει νέους δρόμους και να αντιπαλέψει αποτελεσματικά τη σαρωτική πολιτική του νεοφιλελευθερισμού.

            Η Ε.Π.Η.Ε.Α. πρέπει να κινητοποιηθεί μαζί με τις άλλες ενώσεις του κλάδου και με συντονισμένους αγώνες για να επιβάλλουν άμεσα τα αναγκαία μέτρα ανατροπής της σημερινής εφιαλτικής κατάστασης και να εμποδίσουν το φόρτωμα ουσιαστικά της οικονομικής κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων.

           

            Πρέπει να τεθούν άμεσα τα θεμέλια μια νέας οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής, που να ενισχύει την θέση των εργαζομένων και να δημιουργεί νέες και σταθερές θέσεις εργασίας.

            Η Ε.Π.Η.Ε.Α. έχει ανάγκη από μία ηγεσία διεκδικητική που θα προασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων. Να παρεμβαίνει στους χώρους δουλειάς και να είναι μαχητικά απέναντι στις αυθαιρεσίες των εργοδοτών. Δεν έχει ανάγκη από ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ.

            Η μαζική συμμετοχή στις εκλογές θα δώσει δύναμη στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Η απουσία αναχαιτίζει κάθε δυναμική και αγωνιστική διεκδίκηση και στερεί τη δυνατότητα από το σωματείο να αντιπαλέψει τον εργασιακό μεσαίωνα που  επιβάλλουν οι εργοδότες.

            Η ένωσή μας, έχει ογδόντα πέντε χρόνια ιστορία. Με τη δράση της  πρωτοστάτησε στην ίδρυση και την ανάπτυξη των ασφαλιστικών μας ταμείων. Προασπίστηκε τα δικαιώματα των εργαζομένων σε εποχές αντίξοες. Αυτή η παράδοση δεν πρέπει να ακυρωθεί. Δεν πρέπει να δοθεί βορά στους εχθρούς της. Δεν πρέπει να αλωθεί από αδιέξοδες συντεχνιακές αντιλήψεις ή να χειραγωγηθεί από φτηνές κομματικές, συνδικαλιστικές και προσωπικές σκοπιμότητες.

            Σήμερα είναι αναγκαίο όσο ποτέ, τη στιγμή που η τρόϊκα και η μνημονιακή κυβέρνηση στοχοποιούν τον ΕΔΟΕΑΠ σαν “προνόμιο της συντεχνίας των εργαζομένων στα ΜΜΕ” και φλερτάρει με την αφαίμαξη του πόρου του αγγελιοσήμου να χαλυβδώσουμε με την συμμετοχή μας την Ε.Π.Η.Ε.Α.   

            Για αυτούς τους λόγους σας καλούμε να συμμετέχετε μαζικά στις εκλογές της Ε.Π.Η.Ε.Α. και να στηρίξετε την Ανανεωτική Συνδικαλιστική Κίνηση. Τώρα, είναι απαραίτητη η συμμετοχή όλων στην πρώτη γραμμή της συνδικαλιστικής πάλης, για τον ΕΔΟΕΑΠ και το Αγγελιόσημο. Τώρα, γιατί αύριο θα είναι αργά.

 

            Και μερικά υστερόγραφα στον απόηχο της Γενικής Συνέλευσης του Σαββάτου;

 

            Υ.Γ 1 : Η συνέλευση διεξήχθη με την μαζική συμμετοχή όλων σας κόντρα στην αντιπολίτευση που περίμενε στην γωνία να καταγγείλει το προεδρείο της ένωσης ότι το απαξιώνουν με την αποχή τους τα μέλη. Η λυσσαλέα τους προσπάθεια να μην γίνει η συνέλευση αποτυπώθηκε όλες τις προηγούμενες ημέρες με την προσπάθεια αποθάρρυνσης των μελών να συμμετάσχουν στη Γ.Σ με το επιχείρημα ότι δήθεν δεν θα είχε απαρτία ούτως ή άλλως (σχετικές καταγγελίες υπήρξαν από μέλη της ΕΠΗΕΑ στα blogs), τη μη έγκαιρη αναγγελία της από την ιστοσελίδα της παράταξης των “ΖΗΚΟY -ΠΡΩΤΟΛΑΤΗ” (sxoliastisepiea.blogspot.com) και  την απέλπιδα προσπάθεια που έκαναν οι ΖΗΚΟΣ και ΠΡΩΤΟΛΑΤΗΣ κατά την έναρξη της συνέλευσης και ενώ η προσέλευση των συναδέρφων συνεχιζόταν αθρόα να προτείνουν την ματαίωσή της λόγω τάχα έλλειψης απαρτίας.

            Υ.Γ 2 : Στη Γ.Σ έγινε πολύς λόγος για τις συλλογικές συμβάσεις και τον ΟΜΕΔ. Στο απερχόμενο Δ.Σ έγκαιρα η παράταξή μας έφερε θέμα προσφυγής στον ΟΜΕΔ προκειμένου να ξεπεράσουμε την άρνηση των εργοδοτών για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων, έστω και αν αυτό σήμαινε πρακτικά διαιτητική απόφαση με μηδενικές αυξήσεις.

            Επανειλημμένα στο Δ.Σ. στο Μικτό Συμβούλιο και στους χώρους εργασίας (συνέλευση στον ΔΟΛ κλπ) οι νομικοί σύμβουλοι της ένωσης ΚΛΟΚΟΤΑΡΑΣ και ΤΣΑΛΑΠΑΤΗΣ  μας εξήγησαν ότι η προσφυγή στον ΟΜΕΔ και η έκδοση διαιτητικής απόφασης ήταν μονόδρομος προκειμένου να μπει φραγμός στα σχέδια των εργοδοτών για υπογραφή ατομικών συμβάσεων με μειώσεις μισθών. Την ίδια εποχή στον ΟΜΕΔ προσέφυγαν και άλλες ενώσεις του κλάδου (ΕΤΗΤΑ, ΕΤΕΡ, ΕΣΠΗΤ) οι οποίες όταν επιτύγχαναν την έκδοση διαιτητικής απόφασης με μηδενικές αυξήσεις αποσπούσαν τα διθυραμβικά σχόλια της αντιπολίτευσης (βλ. sxoliastisepiea.blogspot.com), δηλαδή αυτών που σκόπιμα σας στέρησαν την μοναδική ασπίδα προστασίας που θα μπορούσε να σας προστατέψει από την κλιμακούμενη και ανεξέλεγκτη εργοδοτική αυθαιρεσία και εν τέλει απ' τις ίδιες τις ατομικές συμβάσεις. Το ίδιο έκαναν και οι συνάδελφοι, ΓΩΓΟΣ, ΓΚΙΛΑΚΗΣ, συνδικαλιστές της ΔΑΣ οι οποίοι πανηγύριζαν για τις διαιτητικές αποφάσεις που πετύχαιναν σωματεία που ελέγχονταν αμιγώς από το ΠΑΜΕ.

            Σημειώνουμε ότι αμέσως μετά την άρνηση των 6 μελών του Δ.Σ (ΠΡΩΤΟΛΑΤΗΣ, ΖΗΚΟΣ, ΣΚΟΥΤΕΡΗΣ, ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ, ΓΚΙΛΑΚΗΣ, ΓΩΓΟΣ) για προσφυγή στην διαιτησία και μη έχοντας οι εργοδότες κανένα νομικό εμπόδιο, πρώτα στον “ΠΗΓΑΣΟ” και εν συνεχεία στο “ΔΟΛ” ανάγκασαν τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων  να υποκύψουν στις πιέσεις τους και να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με μειώσεις που πολλές φορές ξεπερνούσαν το 20%.  Αυτό σε απλά ελληνικά λέγεται ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ. Σημειωτέον ότι α) υφισταμένης διαιτητικής απόφασης οι όποιες ατομικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών θα ήταν παράνομες και β) η Ανανεωτική Συνδικαλιστική Κίνηση μετά την αποχώρηση του ΖΗΚΟΥ διέθετε στο συμβούλιο 5 έδρες (ΓΚΑΝΑΣ, ΠΙΠΠΑΣ, ΤΟΛΗΣ, ΣΟΦΡΩΝΗΣ, ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ) και ως εκ τούτο ήταν μειοψηφία και δεν μπορούσε να επιβάλει την προσφυγή στην διαιτησία.      

 

            Υ.Γ 3 :  Για τον υπαινιγμό του διατυπώθηκε περί επαφών  του προέδρου της ΕΠΗΕΑ, ΜΑΡΚΟΥ ΓΚΑΝΑ, με τα “αφεντικά” του ΠΗΓΑΣΟΥ, του ΔΟΛ κλπ, η απάντηση – θέση μας είναι ότι ο πρόεδρος της ένωσης έχει την υποχρέωση εκτός απ' το να πρωτοστατεί σε καλά προετοιμασμένες και κατόπιν συμφωνίας της πλειοψηφίας των μελών απεργιακές κινητοποιήσεις, να είναι σε διαρκή διαβούλευση με τους νομίμους εκπροσώπους των εργοδοτών ιδιαίτερα αν αυτό το απαιτεί το συμφέρον των μελών. Όποιος συνειδητά ή ασυνείδητα βιώνει σαν αφεντικά τους νομίμους εκπροσώπους των εργοδοτών ή και τους ίδιους τους ιδιοκτήτες των Μ.Μ.Ε δεν κάνει τίποτα άλλο απ' το να διατυμπανίζει την δουλικότητά του/της έναντι αυτών.

           

            Υ.Γ 4 : Η ετερόκλητη πλειοψηφία των έξι μελών του Δ.Σ οφείλει επίσης να απαντήσει γιατί αρνήθηκε την πρόταση της παράταξής μας για έλεγχο της διαχείρισης των αποθεματικών στον ΕΔΟΕΑΠ από έγκυρη ελεγκτική εταιρεία. Σημειωτέον ότι την πρότασή μας που κατατέθηκε αμέσως μετά την επεισοδιακή συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ την αποδέχθηκαν οι ΕΠΗΕΘ & ΕΣΗΕΜΘ, ενώ αναμένεται η απόφαση της ΕΣΗΕΑ.  Τελικά θέλουν τον έλεγχο στον ΕΔΟΕΑΠ ή όχι. Εμείς θεωρούμε ότι ο σε βάθος χρόνου έλεγχος της διαχείρισης των αποθεματικών στον ΕΔΟΕΑΠ είναι προϋπόθεση εκτός των άλλων και για τον σχεδιασμό της προοπτικής βιωσιμότητάς του ιδιαίτερα τώρα που βάλλεται απ' την μνημονιακή κυβέρνηση.          

 

                         Υ.Γ 5 : Ενόψει των επικείμενων εκλογών η παράταξή μας θα επανέλθει όσες φορές χρειαστεί να απαντήσει στις προκλήσεις λάσπης που κατά την προσφιλή τους πρακτική  αναμένουμε να εκτοξεύσουν προεκλογικά οι αντίπαλοί μας επαγγελματίες συνδικαλιστές .......ευχόμαστε βέβαια να μην χρειαστεί και να περιοριστούμε στο αυτονόητο στην προβολή δηλαδή θέσεων και στην ανταλλαγή επιχειρημάτων για το μέλλον του κλάδου.  

 

Υ.Γ 5 :  Σε ότι αφορά την πρόσληψη υπαλλήλου της ΕΠΗΕΑ, καθιερώσαμε το αυτονόητο, όταν πρόκειται για κάλυψη θέσης εργαζομένου στην ΕΠΗΕΑ, στον ΕΔΟΕΑΠ κλπ, θα γίνεται αποκλειστικά από τους ανέργους συναδέλφους μας μέλη της ΕΠΗΕΑ. Ως γραμματέας της ΕΠΗΕΑ στο παρελθόν ο Πρωτολάτης, σε ανάλογη περίπτωση προκήρυσσε πρόσληψη υπαλλήλου γραμματείας της ένωσης με απαραίτητα προσόντα πτυχίο Οικονομικού τμήματος της Νομικής Σχολής, αγνοώντας παντελώς τους ανέργους συναδέλφους της ΕΠΗΕΑ. ….ο νοών…. νοείτω. 

            Τέλος προς ενημέρωση όλων των συναδέρφων που είναι άνεργοι, απλήρωτοι, βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας και διεκδικούν δικαστικά καθ΄ οιονδήποτε τρόπο τα χρήματά τους απ' τον εργοδότη διευκρινίζουμε ότι, αμέσως μετά τις εκλογές θα αποφασίσει το νέο Δ.Σ. να χορηγηθεί το βοήθημα για τις γιορτές κατά τη συνήθη πρακτική της ένωσης. Το  απερχόμενο Δ.Σ. μετά την «ανεξαρτητοποίηση του Ζήκου)  δεν ήταν σε θέση  να αποφασίσει ούτε για τα κριτήρια ούτε για το ποσό.

 

Μάρκος Γκανάς

Πρόεδρος της Α.Σ.Κ.

Πρόσθετες πληροφορίες