In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΔΕΚΑ

Ο ΕΔΟΕΑΠ είναι υπόθεση όλων μας,

δεν θα τον αφήσουμε στους καιροσκόπους

 Οι εκλογές για την ανάδειξη νέας Διοίκησης στον ΕΔΟΕΑΠ γίνονται σε στιγμές κρίσιμες όχι μόνο για τα Ταμείο μας αλλά και για το μέλλον του κλάδου. Η κατάσταση αυτή διαμορφώθηκε μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγή του νόμου για τον ΕΔΟΕΑΠ, λίγους μήνες μετά την ψήφιση του προηγούμενου, τον οποίο είχαμε εγκρίνει με μεγάλη πλειοψηφία.

 

ΟΙ ΝΕΕΣ ΑΞΙΩΣΕΣ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ

Την αλλαγή του νόμου αξίωσαν οι δανειστές, μετά την έκφραση γνώμης από την EUROSTAT, με την οποία ο ΕΔΟΕΑΠ τοποθετείται στην Γενική Κυβέρνηση, παρότι δεν ενισχύεται από το δημόσιο.

Η τρόικα αξίωσε την διάθεση της εργοδοτικής εισφοράς του 2%, επί του ετήσιου κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων ΜΜΕ,αποκλειστικά στον τομέα της υγείας. Το «βέτο» αυτό των δανειστών μας δείχνει πως υπάρχουν στοχεύσεις που  υπερβαίνουν την λανθασμένη γνωμοδότηση της Eurostat και πιθανότατα «υποδεικνύονται» από εργοδοτικούς χώρους.

Το γεγονός ότι οι απαιτήσεις των δανειστών περιελήφθησαν στα προαπαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τα οποία η έπρεπε να ψηφισθούν ως τις 14 Ιουνίου, δημιούργησε μια ασφυκτική κατάσταση.

Ο διαφαινόμενος κίνδυνος ήταν, υπό την πίεση της τρόικας, και της λαθεμένης γνωμοδότησης της Eurostat, η κυβέρνηση να νομοθετήσει βιαστικά με πολύ δυσμενή αποτελέσματα για τους ασφαλισμένους. Έπρεπε σε πυκνό χρόνο να αντιμετωπισθούν οι απαιτήσεις των δανειστών, οι πιέσεις των εργοδοτών και η υποχωρητική στάση της κυβέρνησης και του πολιτικού συστήματος γενικότερα, απέναντι σε αυτές τις απαιτήσεις.

Η ΠΙΕΣΤΙΚΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ

Οι ενώσεις των εργαζομένων στα ΜΜΕ, που πριν από πενήντα χρόνια χρηματοδότησαν και δημιούργησαν τον ΕΔΟΕΑΠ, δημιούργησαν και χρηματοδότησαν τον Ελεγκτικό Μηχανισμό Αγγελιοσήμου για την περιφρούρηση των εσόδων του Ταμείου μας, και έδωσαν τη μάχη της διάσωσης και διεύρυνσης του ΕΔΟΕΑΠ ύστερα από την κατάργηση του Αγγελιοσήμου, ανέλαβαν μετά την γνωμοδότηση της Eurostat, τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, προς όφελος των συνταξιούχων, των ανέργων και όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Δυστυχώς, η ομάδα Καρούτζου, απερχόμενη Διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ, επέλεξε να αποσυρθεί απο την διαπραγμάτευση και επιδίδεται έκτοτε σε πόλεμο ανακοινώσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καταγγέλλοντας τους πάντες, υπουργείο Εργασίας, ΕΦΚΑ, ακόμη και τις Ενώσεις!

 

Η επηρμένη ομάδα Καρούτζου έπαιξε κορώνα γράμματα τον ΕΔΟΕΑΠ και τον κλάδο την ώρα που οι Ενώσεις έδιναν την μάχη για την σωτηρία του.

 Η ετερόκλητη αυτή ομάδα,ακραίων,αμετροεπών και επαγγελματιών καταστροφολόγων, που τσαλαπατούν την λογική, υποδύεται τον λέοντα προς το υπουργείο Εργασίας και τον ΕΦΚΑ, κόβοντας τις γέφυρες συνεννόησης ενώ επί μήνες τώρα κάνει την πάπια στις αξιώσεις των τροϊκανών και ορισμένων εργοδοτών, που έχουν στόχο να τορπιλίσουν τον ΕΔΟΕΑΠ. Ποιούς εξυπηρετεί άραγε με την καιροσκοπική της πολιτική; Γιατί επέλεξε τον δρόμο της διάσπασης του κλάδου την στιγμή, που παίζεται το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ;

 

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε αποτυπώνει το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης που έκαναν οι Ενώσεις των εργαζομένων στον Τύπο με το υπουργείο Εργασίας, υπο την πίεση των νέων αξιώσεων της τρόικας. Αποτυπώνει επίσης την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων συναδέλφων μας.

Μετά την παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ), ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα με το οποίο εξέφραζε  τη στήριξή της στον αγώνα για τη διάσωση και διεύρυνση του ΕΔΟΕΑΠ και καλούσε την ελληνική κυβέρνηση να μην υποχωρήσει στις νέες αξιώσεις της τρόικας και τις πιέσεις ορισμένων ιδιοκτητών ΜΜΕ.

 Η ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΔΟΕΑΠ

 Με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου  ο ΕΔΟΕΑΠ διατηρεί την αυτονομία του, και δεν θα υπάγεται στο Δημόσιο. Το 2% παραμένει και ορίζεται ως «εργοδοτική εισφορά», δίνεται όμως αποκλειστικά στον κλάδο υγείας ο οποίος ενισχύεται. Οι υπάρχουσες συντάξεις δεν μειώνονται και οι αλλαγές αφορούν τις συντάξεις που θα δοθούν μετά την 1η Ιουλίου 2018 και μόνο για το διάστημα ασφάλισης, που διανύεται στο μέλλον. Για το διάστημα ασφάλισης πριν απο την 1η/7/2018 η σύνταξη θα βγαίνει με το καθεστώς που ίσχυε ως σήμερα, δηλαδή δεν μειώνεται όπως διαλαλούσαν οι γνωστοί καταστροφολόγοι, τσαλαπατώντας τη λογική. Επομένως οι αλλαγές στις συντάξεις είναι μικρές.

Οι ασφαλισμένοι πρέπει να γνωρίζουν, ότι τα πρώτα στοιχεία από την εισροή των εισφορών μετά την αύξηση των ασφαλισμένων στο νέο ΕΔΟΕΑΠ είναι ενθαρρυντικά και δεν υπάρχει κίνδυνος στην καταβολή των συντάξεων. Σε κάθε περίπτωση πάντως- όπως προτείναμε- η απερχόμενη διοίκηση όφειλε να μεταφέρει πόρους στον λογαριασμό επικούρησης και εφάπαξ για να μην υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα. Δεν το έπραξε, προκειμένου να κινδυνολογήσει για τις συντάξεις, και φέρει ακέραιη την ευθύνη για τυχόν προβλήματα.

Η ομάδα Καρούτζου αποφάσισε να παλέψει μόνο την γνωμοδότηση της EUROSTAT ενώ οι Ενώσεις αντιπρότειναν παράλληλο αγώνα, τόσο στην διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα όσο και προς την EUROSTAT, προκείμενου να αποφευχθεί ενδεχόμενο «ατύχημα» εξαιτίας των νέων αξιώσεων της τρόικας ενόσω αναμενόταν η ενδεχόμενη αναθεώρηση της γνώμης της Ευρωπαικής Στατιστικής Αρχής. Η ομάδα Καραούτζου προσέφυγε σε δικηγορικό γραφείο των Βρυξελλών, που στο παρελθόν είχε στηρίξει τους εργοδότες(σς τι σύμπτωση κι αυτή).

Στο μέλλον, μετά την αλλαγή της γνωμοδότησης της Eurostat, για την οποία είμαστε αισιόδοξοι και την απένταξη του ΕΔΟΕΑΠ από τους οργανισμούς της γενικής κυβέρνησης, θα υπάρξουν μεγαλύτερες δυνατότητες προκειμένου να αλλάξει η ρύθμιση για την υποχρεωτική κατανομή του 2% στον κλάδο της Υγείας. Κι ακόμη διατηρώντας σήμερα ζωντανό τον ΕΔΟΕΑΠ και ενοποιώντας τον κλάδο μας θα έχουμε περισσότερες δυνατότητες παρέμβασης.

Οι συμβιβασμός, που πέτυχαν οι Ενώσεις, διατηρεί και διευρύνει τον ΕΔΟΕΑΠ με όλους τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης. Διασφαλίζει τις παρεχόμενες συντάξεις και βελτιώνει τις παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΤΩΝ ΔΕΚΑ

  1. 1.Ζητάμε την στήριξης σας στις εκλογές γιατί η πρωτοβουλία μας μας είναι κίνηση ενότητας και αλληλεγγύης πέρα από παρατάξεις και παρέες. Λογοδοτούμε μόνο στους ανθρώπους της Ενημέρωσης. Οι στιγμές που περνάμε ως κλάδος είναι κρίσιμες και ιστορικές. Η ενότητά αποτελεί προϋπόθεση και εγγύηση για το νέο ΕΔΟΕΑΠ και το μέλλον του κλάδου μας.

2. Στηρίζουμε την αυτονομία  και την διεύρυνση του ΕΔΟΕΑΠ. Συνεχίζουμε τον αγώνα, απέναντι στις απαιτήσεις των δανειστών, την Κυβέρνηση αν υπαναχωρήσει απο τις δεσμεύσεις της και σε εκείνους τους εργοδότες, που συνεχίζουν την προσπάθεια για την απαξίωση του νέου ΕΔΟΕΑΠ.

3. Δεσμευόμαστε να ολοκληρώσουμε άμεσα την ένταξη όλων των νέων ασφαλισμένων στον ΕΔΟΕΑΠ, στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και στην περιφέρεια.

4. Διασφαλίζουμε αναβαθμισμένες παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, για όλους τους ασφαλισμένους μας.

5. Διασφαλίζουμε αξιοπρεπείς συντάξεις για τους σημερινούς και τους μελλοντικούς συνταξιούχους.

6. Δεσμευόμαστε ότι θα διοικήσουμε με διαφάνεια, λογοδοσία και δικαιοσύνη προς όλους.

7. Η διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ είναι το ανάχωμα και το εφαλτήριο για τα μέτρα στήριξης του τύπου και της ενημέρωσης συνολικότερα και για την υπογραφή αξιοπρεπών συμβάσεων εργασίας. Υπηρετούμε αυτό το συνολικό σχέδιο για την ενημέρωση και τον κοινωνικό της ρόλο που αποτελεί θεμελιώδη λειτουργία της δημοκρατικής διαδικασίας.

Η αλαζονεία η αμετροέπεια και οι διχαστικές πρακτικές δεν έχουν θέση στη μεγάλη οικογένεια των εργαζομένων στην ενημέρωση και θα πέσουν στο κενό. Εμείς δεν παίζουμε κορώνα γράμματα τον ΕΔΟΕΑΠ, που είναι το κοινό σπίτι όλων μας. Οι συνάδελφοι έχουν κρίση και θα δώσουν την απάντηση που πρέπει στις εκλογές.

 

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΕΔΟΕΑΠ

Αντωνιάδου Μαρία(ΕΣΗΕΑ),

Γκανάς Μάρκος(ΕΠΗΕΑ),

Θεοδωρακάκος Κυριάκος(ΕΣΗΕΑ),

Καπάκος Σταύρος(ΕΣΗΕΑ),

Κουμπιάς Δημήτρης(τ.πρόεδρος ΠΟΕΣΥ),

Μιχαλίτσης  Νίκος(ΕΡΤ),

Νεστορίδης Παναγιώτης(ΕΣΗΕΜΘ),

Στέφος Νίκος(ΕΣΗΕΑ),

Τζάγιας Γιώργος(ΕΠΗΕΘ),

Τάτσης Ευάγγελος(ΕΠΗΕΑ)

 

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΕΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Καλαντζής  Δημήτρης(ΕΣΗΕΑ)

Κατσούλη Πελαγία (ΕΣΗΕΑ)

Μέρμηγκας Γιώργος(ΕΣΗΕΑ)

Μπάστα Νικολέττα(ΕΠΗΕΑ)

Μπόκου Δέσποινα(ΕΠΗΕΘ)

Πρόσθετες πληροφορίες