In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΕΠΤΥΜ ΣΕ ΠΟΕΣΥ

«Ανοίξτε την ΠΟΕΣΥ σε όλα τα σωματεία ΜΜΕ»

Να αποφασίσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών και τα μέλη του 7ου Τακτικού Πανελλαδικού Συνεδρίου της, την  τροποποίηση του Καταστατικού της ΠΟΕΣΥ, «και να δεχθεί στους κόλπους της όλες τις πρωτοβάθμιες ενώσεις στο χώρο των ΜΜΕ, ανεξαρτήτως ειδικότητας» ζητά με επιστολή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Τύπου & ΜΜΕ (ΠΟΕΠΤΥΜ).

Η ενιαία συνδικαλιστική έκφραση των πρωτοβάθμιων ενώσεων  αποτελεί σήμερα περισσότερο από ποτέ αναγκαία προϋπόθεση για να αντιμετωπίσει ο κλάδος τις προκλήσεις της επόμενης ημέρας...Είναι ώρα για κοινή δράση όλων των ενώσεων στο χώρο τον Μ.Μ.Ε.

Στην επιστολή της η ΠΟΕΠΤΥΜ τονίζει ότι οι συνδικαλιστικές ενώσεις των ΜΜΕ πρέπει να είναι ενωμένες σαν μια γροθιά, για να περάσει το συνδικαλιστικό κίνημα από την οπισθοχώρηση στην επίθεση και αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς ενιαία συνδικαλιστική έκφραση, με όποιες πλειοψηφίες επικρατήσουν στη διοίκηση της ΠΟΕΣΥ.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΠΟΕΠΤΥΜ

Προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ

Κοιν.: ΔΣ ΕΠΗΕΑ, ΔΣ ΕΠΗΕΘ, ΔΣ ΕΠΗΕΘΣΤΕ

Αγαπητοί/ες συνάδερφοι/ισσες

Είναι κοινή η διαπίστωση όλων μας ότι η τετραετία εφαρμογής των πολιτικών των μνημονίων πέρασε σαν οδοστρωτήρας απ’ την κοινωνία, σαρώνοντας στο διάβα του το οικοδόμημα των εργασιακών σχέσεων, που χτίστηκε επί δεκαετίες με αγώνες των εργαζομένων και κάθε μορφής κοινωνικού κράτους. Σε ότι μας αφορά στο χώρο των Μ.Μ.Ε., η αποδόμηση του εργατικού δικαίου, η πλήρης απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων και η απουσία συλλογικών συμβάσεων εργασίας, εγκαθίδρυσαν τον εργασιακό μεσαίωνα που βιώνουμε όλοι μας, Συντάκτες, Διοικητικοί Υπάλληλοι και Τεχνικοί και εκτόξευσαν την ανεργία στον κλάδο στα ύψη. Παράλληλα, σημαντικές ήταν και οι συνέπειες στα ασφαλιστικά μας ταμεία, που είδαν τα αποθεματικά τους να μειώνονται δραματικά μέσω του PSI. Τέλος, εξαιτίας όλων των παραπάνω αλλά και του τριγώνου της διαπλοκής μεταξύ του πολιτικού συστήματος, των τραπεζών και των συστημικών υπερχρεωμένων Μ.Μ.Ε καίριο πλήγμα υπέστη και το ίδιο το προϊόν της ενημέρωσης.

Την ίδια στιγμή και ενώ συμβαίνουν τα παραπάνω, οι ιδιοκτήτες των Μ.Μ.Ε οργανώνονται και παίρνουν θέση στην αφετηρία για την επόμενη μέρα, είτε ανοίγοντας τις πόρτες της η Ε.Ι.Η.Ε.Α προς όλους τους ενδιαφερόμενους, είτε υπαγορεύοντας στην κυβέρνηση νομοσχέδια, που καθιστούν ευνοϊκότερο το πεδίο άσκησης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.

Απέναντι σ’ αυτά, οι συνδικαλιστικές ενώσεις στο χώρο των Μ.Μ.Ε εμφανιζόμαστε, αν όχι διασπασμένοι, σίγουρα όχι ενωμένοι σαν μια γροθιά, όπως απαιτούν οι περιστάσεις. Ενδεικτικά θυμίζουμε την έλλειψη ουσιαστικής αλληλεγγύης που επιδείξαμε, αφενός στους συναδέρφους μας Συντάκτες της ΕΣΠΗΤ και τους Τεχνικούς της ΕΤΗΠΤΑ, όταν ξαφνικά η κυβέρνηση τους ενέταξε στον ΕΟΠΥΥ και αφετέρου στουςΤεχνικούς της ΕΤΙΤΑ, όταν η κυβέρνηση καταργούσε τις άδειες άσκησης επαγγέλματος ως προϋπόθεση εργασίας στην τηλεόραση.

Είναι νομίζουμε περιττό να αναφερθούμε στα μέτωπα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε την επόμενη περίοδο, αφού όλοι τα γνωρίζουμε πολύ καλά. Είναι ώρα για κοινή δράση όλων των ενώσεων στο χώρο τον Μ.Μ.Ε. Για τον λόγο αυτό στην κοινή συνεδρίαση του Δ.Σ της ΠΟΕΠΤΥΜ με τα Δ.Σ των πρωτοβάθμιων ενώσεων που είναι μέλη της ομοσπονδίας αποφασίσαμε να προτείνουμε στο Δ.Σ της ΠΟΕΣΥ και στα μέλη του 7ου Τακτικού Πανελλαδικού Συνεδρίου της να εξετάσουν το ενδεχόμενο η ΠΟΕΣΥ, τροποποιώντας σχετικά το καταστατικό της, να δεχθεί στους κόλπους της όλες τις πρωτοβάθμιες ενώσεις στο χώρο των Μ.Μ.Ε, ανεξαρτήτως ειδικότητας, κάνοντας έτσι πράξη την βούληση των μελών όλων των ενώσεων για την ίδρυση ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ.

Η ενιαία συνδικαλιστική έκφραση των μελών μας αποτελεί σήμερα περισσότερο από ποτέ αναγκαία προϋπόθεση για να αντιμετωπίσει ο κλάδος τις προκλήσεις της επόμενης ημέρας. 

Τέλος, ελπίζοντας ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στην ως άνω πρότασή μας, θεωρείστε ότι αυτή διατυπώνεται ως κραυγή αγωνίας για το μέλλον του κλάδου και όχι ως παρέμβαση στα εσωτερικά σας.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς


 η πρόεδρος Χριστίνα Ζαμπέλα και η γεν. γραμματέας Μαίρη Καλαντζή

Πρόσθετες πληροφορίες